++Menu

SCT: Cursos de conducció segura i eficient

Cursos de conducció segura i eficient. 

Servei Català de Trànsit.  


 Més informació[enllaç]
(els enllaços son els mateixos que els de la web SCT, si no funcionen feu-nos'ho saber, gràcies)

Annex VIII del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària (TRLSV).
Ordre INT/209/2025, de 27 de febrer, per la qual es regula la durada, el contingut i els requisits dels cursos de conducció segura i eficient la realització dels quals comporti la recuperació o bonificació de punts, així com els mecanismes de control i certificació.
Titulars d'un permís de conducció, vàlid i en vigor que els habiliti a conduir els vehicles de la categoria que es faci servir a cada curs sempre que, en el moment de la seva realització, conservin un saldo positiu.
Es compensaran amb dos punts addicionals fins a un màxim de 15 punts i amb una freqüència màxima d'un curs de cada tipus, cada dos anys, sempre que es compleixin els requisits (art. 63.5 TRLSV).
1. Cursos de conducció segura i eficient per a turismes (TUR)
2. Cursos de conducció segura i eficient per a motocicletes i ciclomotors. En aquests estan incloses dues modalitats en funció del tipus de via:
  • Cursos de conducció segura i eficient a zona urbana (MOU)
  • Cursos de conducció segura i eficient a carretera convencional (MOC). D’aquesta modalitat queden exclosos els ciclomotors.
Les edicions que es facin de cadascuna d’aquestes modalitats han de limitar-se exclusivament a una classe de vehicle.  
No es permetrà que alumnes d’edicions diferents comparteixin formació, ni tan sols parcialment.
Durada mínima: 6 hores lectives, que inclou:
  1. Formació teòrica: 1 hora i 45 minuts
  2. Formació pràctica: 4 hores i 15 minuts
Els cursos es poden fer en una o dues sessions.
 
  1. Formació teòrica
 
Màxim 18 alumnes per monitor.
Distribució: mitja hora a l’inici del curs i mitja hora a la finalització a mode de conclusió. La resta es pot distribuir al llarg de les sessions, intercalant-la amb la formació pràctica per reforçar els missatges.
 
  1. Formació pràctica
 
Formació pràctica en circuit tancat per a turismes:
  • Màxim de tres alumnes per monitor i vehicle.
  • Durada: mínim dues hores.
  • És obligatori que cada alumne faci les maniobres contingudes a l'Annex II de l’Ordre.
 
Formació pràctica en circuit tancat per a motocicletes i ciclomotors:
  • Màxim de sis alumnes per monitor.
  • Durada de la modalitat del curs en zona urbana: mínim dues hores i quinze minuts.
  • Durada de la modalitat del curs en carretera convencional: mínim una hora i trenta minuts.
  • És obligatori que tots els alumnes facin les maniobres a què es refereix l'Annex IV de l’Ordre.
La formació pràctica es pot organitzar per grups sense que sigui necessari que s'imparteixi alhora a tots els alumnes de l'edició.
Per motius de seguretat, les maniobres s’han de fer en un circuit tancat que ha de tenir el perímetre tancat (tanca de pedra, metàl·lica fixa o combinació d’ambdues, tanques de contenció homologades enllaçades entre si, pneumàtics amb una alçada mínima de 120 centímetres o barreres laterals) de manera que s’impedeixi l’accés de vehicles i vianants aliens al curs.
 
Formació pràctica en vies obertes per a turismes:
  • Màxim de tres alumnes per monitor i vehicle.
  • Durada: mínim dues hores i quinze minuts.
 
Formació pràctica en vies obertes per a motocicletes a zona urbana:
  • Màxim de tres alumnes per monitor.
  • Durada: mínim dues hores.
 
Formació pràctica en vies obertes per a motocicletes a carretera convencional:
  • Si el nombre d’alumnes fos igual o superior a 4 i fins a un màxim de 6, seran controlats per dos monitors que hauran de circular un davant i un altre darrere del grup.
  • Durada: mínim dues hores i quaranta cinc minuts.
El vehicle d’acompanyament utilitzat pels monitors serà en tot cas una motocicleta de característiques similars a les utilitzades pels alumnes.
Únicament podran sortir a circular en vies obertes al trànsit en general aquells alumnes que, a criteri del monitor, hagin demostrat un control suficient del ciclomotor o de la motocicleta a la formació pràctica en circuit tancat.
Als cursos per a ciclomotors i motocicletes, durant la formació pràctica en vies obertes, és obligatori l’ús d’intercomunicadors que permetin al monitor donar les indicacions necessàries als alumnes i mantenir-hi una comunicació contínua. A més, s'ha de senyalitzar que és un grup que fa un curs, utilitzant armilles reflectores en què consti la inscripció “curs de conducció segura i eficient”.
Durant la realització dels cursos el personal docent i els alumnes han de portar l'equip de protecció recollit a l'Annex VI del Reglament General de Conductors.
Els vehicles a utilitzar en els cursos seran els corresponents a la categoria de permís de l’alumnat que hi participa.
Cursos per a turismes: El centre ha d’aportar els vehicles. Com a excepció, els alumnes poden aportar els vehicle amb adaptacions per a persones amb mobilitat reduïda.
Cursos per a ciclomotor i motocicleta: Els alumnes poden aportar els vehicles.
Tots els vehicles han de tenir la ITV en vigor, assegurança de responsabilitat civil que cobreixi com a mínim fins a la quantia dels límits de l'assegurament obligatori, distintiu ambiental i trobar-se en bon estat d'enllumenat, frens i pneumàtics amb les pressions adequades, sent responsabilitat del  responsable del curs que aquests requisits es compleixin durant el  desenvolupament del curs.
L’alta dels cursos requereix l’obtenció prèvia d’una Certificació emesa per un Organisme de Certificació acreditat per ENAC segons la norma UNE-EN/ISO/IEC 17065 conforme el reglament tècnic d'esquema (RDE) elaborat per l’organisme competent en matèria de trànsit. S’admetrà la Certificació conforme a l’RDE elaborat per la Direcció General de Trànsit o organisme autonòmic competent.
A la certificació ha de constar la persona responsable del curs que serà l’encarregada de la comunicació amb l’SCT del desenvolupament correcte del curs i del compliment de les obligacions establertes a l’Ordre INT/209/2025.
Vigència: 5 anys. El manteniment de la vigència requereix l’avaluació per l’organisme certificador del manteniment dels requisits.
La persona responsable del curs que es consigni en la certificació ha de sol·licitar l’alta del curs certificat al servei territorial de Trànsit del territori on estiguin situades les instal·lacions on s’impartirà el curs. La sol·licitud s’ha de fer mitjançant el formulari telemàtic disponible en aquesta pàgina web o a través de Canal Empresa, i s’ha de presentar signada digitalment per la persona responsable.
A la sol·licitud s’ha d’adjuntar la documentació justificativa de la Certificació emesa per un organisme de certificació de cursos de conducció segura i eficient acreditat segons la norma UNE-EN/ISO/IEC 17065.
El Servei Territorial de Trànsit examinarà la sol·licitud, i, si escau, requerirà l'esmena de les deficiències observades i es procedirà a donar d'alta el curs i a la seva publicació a la seu electrònica del Servei Català de Trànsit.

Per a una correcta visualització et recomanem utilitzar: Mozilla Firefox o Google Chrome

[Protecció de Dades] [Política de Cookies]